Hitvallás

Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér: kultúra és hagyományőrzés trendi köntösben

2013. augusztus 30-án nyitotta meg kapuit a volt Tétény Mozi helyén, Nagytétény történeti központjában, a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ. Budapest és a Közép – Magyarországi Régió területén az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb városfejlesztése keretében, Nagytétény központjának átfogó rehabilitációja részeként, épült fel ez a korszerű kulturális intézmény.

Az alapvető közművelődési funkciókon túl feladata a környéken és a távolabb élők kulturális igényeinek magas szintű kiszolgálása. Elsődlegesen a kertváros és a lakótelep lakossága számára kíván közösségi térré válni, valamint a helyi, kerületi civil szervezetek, egyesületek találkozási pontjaként működni.

A Házban zajló hagyományos mozgásos, készségfejlesztő tanfolyamok, az életminőséget javító foglalkozások, prevenciós programok, ismeretterjesztő előadások elsődleges célcsoportja a gyermek és az ifjúsági korosztály. Részükre a környéken működő óvodák és iskolák pedagógusaival együttműködve, az igényeiket figyelembe véve áll össze az intézmény rájuk vonatkozó koncepciója.

Napjainkban egyre nagyobb szükség mutatkozik arra, hogy a fiatalok olyan szabadidős tevékenységekben vegyenek részt, melyek során kreatív, hasznos, gondolkodó felnőttekké válhatnak. Ehhez szeretne segítséget nyújtani a Ház, hogy közösségi térként működve „megfogja” a fiatalokat, és alakítsa, illetve részt vegyen a kulturális szocializációjukban. A letisztult arculat és a minimál stílusú épület terei is segítenek abban, hogy az említett korcsoport számára vonzóvá váljon a helyszín, a „trendi” programok, pedig tovább erősítsék ide való kötődésüket.

Természetesen mindemellett helyet kapnak az idősebb korosztályt célzó programok is, mint például az egészséges életmóddal kapcsolatos előadások, prevenciós programok, beszélgetések, pódium estek. Ezeket a környéken működő más kulturális intézmények programjaival összehangoltan, adott esetben együttműködve kívánja megvalósítani a Kulturális Központ.

Az intézmény másik fontos programfókusza a helyi értékek bemutatása. A modern térben kialakított Helytörténeti Kiállítótér anyaga a Nagytétényi Polgári Kör segítéségével jött létre, több magánszemély tárgyi emlékeinek felajánlásából állt össze.

Az állandó kiállítás a betelepült első sváb telepesektől kezdődően napjainkig öleli át a település néprajzi hagyományait és sokak számára ismerős használati tárgyak és fényképek segítéségével megeleveníti Nagytétény mikrotörténelmét. A kiállítás enteriőrje – mely időben a XX. század első harmadát idézi – betekintést enged egy polgárosodó nagytétényi család mindennapjaiba.

A település életére jellemző muzeális eszközökből, újságcikkekből, kis nyomtatványokból álló kollekció reprezentálja a város társadalmának és a város fejlődésének kiemelendő állomásait.

A szőlő-, bor- és gyümölcskultúra, mesterségek és mesterek, neves helyi családok bemutatásával a helyi identitás erősítését is szolgálja ez a tárlat.

A Kulturális Központ valamint az ezen belül működő Nagytétényi Helytörténeti Kiállítótér törekszik közös, összehangolt koncepcióval működni, megőrizve emellett alapvető sajátos funkcióikat.

A Házban találkozik a múlt és a jövő, hogy megalkossa a jelent.